27 Οκτ 2009

Στήλες - ΚΑΤΑ ΒΑΡΒΑΡΩΝ

San Javier και Mora Siljan. Μορφές εξέχουσες!


*Συχνά... πυκνά ανοίγει και στη χώρα μας η συζήτηση γύρω από το ζήτημα των λεγόμενων «τζακιών», μια πτυχή του οποίου είναι και το φαινόμενο των παιδιών των διαφόρων «επωνύμων» τα οποία... πέφτουν μια καλή πρωία στα πολιτικά πράγματα, όπως έπεφτε και ο Μίστερ Μπιν στην αλησμόνητη έναρξη των κωμωδιών του τη δεκαετία του '90: Ουρανοκατέβατοι (ντουπ!), αλλά με σαφές και ενίοτε αδικαιολόγητο από απόψεως προσόντων προβάδισμα έναντι άλλων, μη «επωνύμων» συνομήλικών τους. Δεν στερούνται όλοι προσόντων. Απλώς ακόμη και αυτοί που έχουν ανελίσσονται ραγδαία, λόγω ονόματος. Προσπερνώντας άλλους. Όπως όμως και εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν κάτι να πουν, ή που έχουν αλλά καλύτερα να μην το έλεγαν. Για τους ίδιους, τους χώρους τους αλλά και τα μαλλιά της κεφαλής μας, τα οποία, όσα δεν πέφτουν ακούγοντάς τους, τα τραβάμε και τα βγάζουμε εμείς.
*Όχι, πέσατε έξω. Δεν θα γράψουμε πάλι για το Νικόλα Παπαδόπουλο. Ήρωας της σημερινής μας Στήλης είναι το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ και υποψήφιος του Κόμματος στις Ευρωεκλογές, Σίμος Α. Αγγελίδης, το «Α» όπως «Ανδρέα», για να ξέρουμε ότι είναι γιος του Ανδρέα Αγγελίδη, βουλευτή και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΚΟ. Ο κ. Σίμος Α. Αγγελίδης έγινε γνωστότερος στο πλατύ κοινό όταν συναγωνιστής του τον είχε πρόσφατα κατηγορήσει επωνύμως με επιστολή του στο Μάριο Καρογιάν, ότι ήταν ανάμεσα σε εκείνους οι οποίοι φώναζαν ανοίκεια συνθήματα εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας σε αντικατοχική εκδήλωση, όπως το «Χριστόφια, Προδότη, Καταδότη!», κατηγορία την οποία ο ίδιος είχε απορρίψει. Ο υιός Αγγελίδης λοιπόν έγραψε χθες ένα άρθρο στον Τύπο ενισχύοντας την προσπάθεια ορισμένων να δοθεί το όνομα του Τάσσου Παπαδόπουλου (και) στο νέο Αεροδρόμιο Λάρνακας.
*Παραθέτουμε το κυριότερο για την κατανόηση της θέσης του απόσπασμα: «Τον προσεχή Νοέμβριο εγκαινιάζεται το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας και εισηγούμαι όπως δοθεί η επίσημη ονομασία Αεροδρόμιο Τάσσος Παπαδόπουλος, το όνομα μιας εκ των μεγαλύτερων μορφών και προσωπικοτήτων της σύγχρονης κυπριακής και ελληνικής Ιστορίας. Η απόδοση κάποιου ονόματος σε αεροδρόμιο είναι μια πρακτική, η οποία έχει εφαρμοστεί σε πλειάδα αεροδρομίων του κόσμου. Υπενθυμίζω ενδεικτικά τα ακόλουθα αεροδρόμια: Ελευθέριος Βενιζέλος, Ελλάδα, το Charles De Gaulle, Γαλλία, το JFK, ΗΠΑ, το Pierre Elliot Trudeau, Καναδά, το W.A. Mozart, Αυστρία, το Murcia-San Javier, Ισπανία, το Manaus Eduardo Gomes, Βραζιλία, το Mora-Siljan, Σουηδία, το Nicola Tesla, Σερβία και το Antonio Canova, Ιταλία. Η πρακτική αυτή είναι διαδεδομένη έως και επιβεβλημένη και αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής σε εξέχουσες προσωπικότητες ενός κράτους, οι οποίες εργάστηκαν άοκνα και συνέβαλαν θετικά για το καλό, ευημερία και ανάπτυξη της πατρίδας τους».
*Και καλά ο Βενιζέλος, ο Ντε Γκολ, ο Κένεντι, ο Τρουντό και όλοι οι άλλοι τους οποίος πονηρά και στο όριο της αστειότητας συγκρίνει εμμέσως ο κ. Αγγελίδης με τον Τάσσο. Για τον Εντουάρντο Γκόμες δεν θα πούμε τίποτα από σεβασμό στον Τάσσο, καθώς κάθε άλλο παρά εκτίμησης χαίρει στη Βραζιλία, λόγω της υποστήριξής του στο Πραξικόπημα του '64 και τη Χούντα που επιβλήθηκε, της οποίας διετέλεσε και υπουργός. Καλά και ο «W.A. Mozart», την αχαρακτήριστη σύγκριση του οποίου με τον Τάσσο δεν την καταλάβαμε, εκτός και εάν ο υιός Αγγελίδης αναφέρεται στην τραγελαφική ιστορία με το ψέμα του Τάσσου για τον αείμνηστο Σόλωνα Μιχαηλίδη, ο οποίος, όπως είχε πει ο μακαρίτης, τον δίδασκε μουσική και του έκανε και σχόλια για τις επιδόσεις του. Ενώ δεν τον είχε συναντήσει ποτέ.
*Ποιοι όμως ήταν οι Murcia-San Javier (Ισπανία) και Mora-Siljan (Σουηδία), αυτές οι «εξέχουσες προσωπικότητες, οι οποίες εργάστηκαν άοκνα και συνέβαλαν θετικά για το καλό, ευημερία και ανάπτυξη της πατρίδας τους»; Τους ψάξαμε. Τι βρήκαμε; Το αεροδρόμιο Murcia - San Javier είναι μια στρατιωτική βάση στην περιοχή San Javier, 17 χιλιόμετρα από την πόλη Murcia. Το αεροδρόμιο Mora-Siljan είναι ένα μικρό επίσης αεροδρόμιο (με δίαυλο 45 μέτρων) κοντά στην πόλη Mora της Σουηδίας, η οποία βρίσκεται στις όχθες της λίμνης... ναι, το βρήκατε, Siljan! Όπως θα μπορούσαμε και εμείς να βγάζαμε το δικό μας Larnaca - Alyki ή Limassol - Garillis (Γαρίλλης) εάν ήταν στη Λεμεσό. Το πού τα βρήκε αυτά τα αεροδρόμια ο υιός Αγγελίδης, Κύριος οίδε. Μάλλον έψαξε στο ίντερνετ, του φάνηκαν ονόματα προσωπικοτήτων, τα βάφτισε και «εξέχουσες» (!) και τα σέρβιρε στον κόσμο. Και πάλι καλά που μετονομάστηκε το Saddam International, αλλιώς...
*Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Στην Κύπρο χρειάζεται να είσαι σοβαρός για να είσαι πολιτικός; Κοιτάξτε γύρω σας... Αλλά και επί της ουσίας, γιατί να βγάλουμε το αεροδρόμιο «Τάσσος Παπαδόπουλος»; Ο υιός Αγγελίδης πάει πίσω στο Δημοψήφισμα και παραθέτει ατάκες του Τάσσου, τον οποίο χαρακτηρίζει «αδικοχαμένο» (sic) ωσάν να ήταν 20χρονος και να τον χάσαμε σε δυστύχημα ή να έπεσε μαχόμενος στο Πραξικόπημα κατά του (επίσης... «θαυμαστή» του) Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στο οποίο, Πραξικόπημα, όταν ρώτησαν την κυρία Φωτεινή τι είχε κάνει, απάντησε αφελώς: «Έτρεξε να κρυφτεί». Και ο υιός Αγγελίδης ξεχνά πως μετά το 2004 (hello?) ήρθε το 2008. Ο Τάσσος, ο πατήρ Αγγελίδης και η υπόλοιπη παρέα κατήλθαν στις Προεδρικές Εκλογές με ένα μοτίβο (πολιτικό, όχι του... Μότσαρτ): Παρουσιάζοντας την επανεκλογή Τάσσου ως Δεύτερο Δημοψήφισμα για έγκριση της γραμμής του στο Κυπριακό. Αυτό έθεσαν στο λαό. Και ο λαός με το συντριπτικό 68,21% τους είπε «ΟΧΙ». Από τον ΑΆ Γύρο.
*'Αστε που θα μοιάζει και με ανέκδοτο. Μα, «Tassos Papadopoulos International Airport»; Είναι σαν να λέμε Πλατεία Εξυπνάδας Χρυσόστομου ΒΆ, λέμε τώρα. Ο Τάσσος ήταν ο... λιγότερο International Πρόεδρος που είχαμε ποτέ! Αν το παλιό αεροδρόμιο περίμενε να επιβιώσει από τους φόρους των επίσημων ταξιδιών του θα είχε «παττίσει». Δεν λέτε, πάλι καλά που δεν σκέφτηκε κανείς στο εξωτερικό να προτείνει την καθιέρωση του όρου «Intertassional», το να είναι κάποιος δηλαδή Ευρωπαίος Πρόεδρος και να μην θέλει να τον βλέπει ηγέτης, ούτε στην Ευρώπη, ούτε αλλού εκτός Τρίτου Κόσμου; Για αυτό και τότε ?θυμάστε;- στα χρόνια της διεθνούς πολιτικής του ανομβρίας, άμα γινόταν το θαύμα και ερχόταν κάνας ξένος στο Προεδρικό («ξένος» όπως πολιτικός, όχι η Παπαρίζου, η Καλομοίρα και οι άλλες) γινόταν μεγαλύτερο νταβαντούρι στις Ειδήσεις από ό,τι άμα «έσπαγε» η φυσική ανομβρία που μας είχε διαλύσει. Και πολύ σωστά γινόταν. Αραιά και πού, καμιά βροχούλα την έριχνε!
*Συμπέρασμα: Δεν είναι για τα δόντια σας το νέο Αεροδρόμιο, κ. Αγγελίδη. Αν θέλετε να πουλάτε το μύθο του Τάσσου για να κάνετε καριέρες και να υπάρχετε πολιτικώς, δικαίωμά σας. Αλλά αυτό το αεροδρόμιο δεν το πλήρωσε ούτε το ΔΗΚΟ, ούτε ο πατέρας σας. Το πλήρωσε ο λαός. Ο οποίος ΜΙΛΗΣΕ το Φεβρουάριο του 2008. Και για να μην αφήνουμε καμία αμφιβολία, εμείς υποστηρίζουμε να μην δοθεί ΚΑΝΕΝΑ όνομα στο νέο αεροδρόμιο. Larnaca International Airport. Μια χαρά είναι. Όπως τα περισσότερα του κόσμου. Απλώς, την επόμενη φορά που θα αρθρογραφείτε, μην τα ξεπετάτε τα κείμενα. Είναι ντροπή. Αφιερώστε πέντε λεπτά για να ψάχνετε και να μην γράφετε αρλούμπες. Σεβαστείτε, αν μη τι άλλο, τον κόσμο που σας διαβάζει.
*ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Ο κ. Σίμος Α. Αγγελίδης είναι Έλλην δικηγόρος, με πτυχίο από τους Εγγλέζους (πρώην αποικιοκράτες μας) και ΕΧΕΙ άδεια εξάσκησης επαγγέλματος. Για αυτό μάλλον δεν είχε ένσταση ο κ. Λουκαΐδης όταν κάποιοι ήθελαν να τον στείλουν και στο Ευρωκοινοβούλιο για να τιμά τις... «εξέχουσες» λίμνες των Σουηδών και τα χωριά των Ισπανών. Και να θριαμβεύει με τις γνώσεις του, όπως έκανε και ο κ.Λουκαΐδης όταν χειρίστηκε λ.χ. την υπόθεση Δημοσθένους ως Εισαγγελέας...



Κώστας Κωνσταντίνου

Κωδικός άρθρου: 905214

ΠΟΛΙΤΗΣ - 27/10/2009, Σελίδα: 13

Δεν υπάρχουν σχόλια: