20 Ιουλ 2009

Εκδήλωση της πλατφόρμας Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο

Πράξεις ανθρωπισμού από 10 Κύπριους

Συμπληρώνονται τις μέρες αυτές 35 χρόνια από τον Ιούλιο του 1974. Χιλιάδες θύματα, γυναικόπαιδα, γέροι, απλοί άνθρωποι του μόχθου κι από τις δύο πλευρές ήρθαν να προστεθούν στον ήδη μακρύ κατάλογο των νεκρών, αγνοουμένων και προσφύγων από τις διακοινοτικές συγκρούσεις στην Κύπρο. Για τέσσερα χρόνια τώρα, κάθε Ιούλη η δικοινοτική πλατφόρμα Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο οργανώνει μαζί με άλλες οργανώσεις και ακτιβιστές κοινές εκδηλώσεις στη μνήμη των αδικοσκοτωμένων απλών ανθρώπων κι από τις δύο κοινότητες. Φέτος η δικοινοτική εκδήλωση που ετοιμάζεται για τις 22 Ιούλη είναι κάτι διαφορετικό από τις εκδηλώσεις μνήμης των προηγούμενων χρόνων, όμως αποτελεί ταυτόχρονα και μια συνέχεια.
Μετά από πρόταση της Σεβγκιούλ Ουλουντάγ, η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο πήρε την πρωτοβουλία μαζί με άλλες 14 οργανώσεις, για να τιμήσει μερικούς από τους αφανείς ήρωες που βρίσκονται στον αντίποδα της ιστορίας των εγκλημάτων που διεπράχθησαν κι από τις δύο κοινότητες. Ανθρώπους που μέσα από την κόλαση και τα ερείπια των πολεμικών συγκρούσεων διέσωσαν την ελπίδα για ειρηνική συνύπαρξη. Θα τιμηθούν άτομα κι από τις δύο κοινότητες, που σε καιρό πολέμου, διακινδυνεύοντας ακόμα και την ίδιά τους τη ζωή, έσωσαν ή προστάτευσαν συνανθρώπους τους, προερχόμενους από την κοινότητα "του εχθρού", από βέβαιο θάνατο, σφαγή ή βιασμό.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009 και ώρα 19.30 - 22.00 στο Δημοτικό Κέντρο Πληροφοριών (τέρμα οδού Λήδρας, αρ. 61). Ο χώρος παραχωρήθηκε από τη δήμαρχο Λευκωσίας Ελένη Μαύρου. Εκεί θα τιμηθούν 10 από αυτούς τους ήρωες, έξι Ελληνοκύπριοι και 4 Τουρκοκύπριοι. Για ένα μεγάλο "ευχαριστώ" ή "tesekkurler" σ' αυτούς τους ανθρώπους, που με τις πράξεις τους εμπόδισαν να γίνουν εγκλήματα και που με το θάρρος και την ανθρωπιά τους έσωσαν, όχι μόνο τις ανθρώπινες ζωές, αλλά μαζί τις ανθρώπινες αξίες και την ελπίδα για ειρήνη.

http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=885371&-V=articles

Δεν υπάρχουν σχόλια: